Motor-Systems logó

Egyfázisú lágyindító ipari villanymotorhoz

Az ipari villanymotorok hatékony működéséhez elengedhetetlen a megfelelő indítás. Az egyfázisú lágyindítók segítségével csökkenthető a hirtelen áramimpulzusok és az indítási nyomaték, így védi a motor elemeit és javítja az indítási folyamatot. Ha valaki hatékony és megbízható ipari villanymotort keres, akkor a megfelelő lágyindító kiválasztásával érdemes kezdeni!

A lágyindítás jelentése

Az ipari villanymotorok indítása hirtelen nagy áramimpulzusokat és nyomatékokat eredményezhet, ami nemcsak a motor, hanem a teljes rendszer túlterhelését okozhatja. A lágyindítók a feszültséget fokozatosan emelik, így a motor indulása simább és biztonságosabb lesz.

A teljesítményelektronika és a mikroprocesszoros vezérlés hatékonyan korlátozza az aszinkron motorok indítási áramát, így széles körben alkalmazható többféle ipari területen is. A lágyindító tökéletes választás csillag-delta indításhoz, transzformátorokhoz és magnetron lépéses indításhoz képest. A lágyindító alkalmazása összességében korszerűsíti az ipari gépek technológiáját és számos alkalmazási igényhez illeszthető.

Az egyfázisú lágyindító műszaki jellemzői

Az egyfázisú lágyindítók kifejezetten az egyfázisú villanymotorokhoz lettek kifejlesztve. Ezek olyan elektromos berendezések, amelyek a hatékony és biztonságos indítást segítik elő. Fokozatosan növelik a motor tekercsein a feszültséget, így csökkentik a hirtelen áramimpulzusokat és az indítási nyomatékot.

Az egyfázisú lágyindítók alkalmazása javítja az indítási folyamatot és védi a motor elemeit a túlterheléstől. A lágyindítóknak két típusa létezik:

 • elektronikus és
 • mechanikus.

Az elektronikus lágyindítók különböző elektronikus áramköröket használnak, hogy fokozatosan emeljék a feszültséget a motor tekercsein. A mechanikus lágyindítók pedig mechanikus módon szabályozzák a motor fordulatszámát.

Az egyfázisú lágyindítók alkalmazása különböző ipari területeken előnyös lehet, mint például

 • légkondicionáló rendszerekben,
 • szivattyúkban,
 • szállítószalagokban,
 • ventilátorokban, és
 • egyéb berendezésekben.

Az egyfázisú lágyindítóknak több fontos műszaki jellemzője lehet, mint például a

 • névleges teljesítmény,
 • a maximális áramerősség,
 • a kimenő feszültség tartománya,
 • a bekapcsolási idő,
 • a védettségi osztály,
 • a méret és
 • az üzemeltetési hőmérséklet-tartomány.

Fontos megjegyezni, hogy az egyfázisú lágyindítók nem alkalmasak minden típusú egyfázisú villanymotorhoz, valamint a megfelelő típus és méret kiválasztásához érdemes szakember segítségét kérni.

Egyfázisú lágyindító és ipari villanymotor vásárlása

Amennyiben ipari villanymotort szeretne vásárolni, akkor érdemes a tervezett alkalmazási területnek megfelelően kiválasztani a megfelelő motort. A hatékony és biztonságos működés érdekében pedig célszerű megfelelő lágyindítót is alkalmazni. A frekvenciaváltók alkalmazása például az elektromos hálózat védelmét is szolgálja, ugyanis a villanymotorok indítási áramának csökkentésével megszűnnek az indítási áramlökések, hiszen a frekvenciaváltó lágyindítóként is funkcionál.

Az energiatakarékos MORGENSEN villanymotorokkal pedig hatékonyabbá tehetjük gyártósorainkat és gépeinket, valamint létesítményeink és ingatlanjaink üzemeltetését. A lágyindítás lehetősége és a frekvenciaváltók alkalmazása jelentős energiamegtakarítást eredményezhet ipari ventilátorok és szivattyúk, vákuumszivattyúk, kompresszorok működtetésekor. Ezen kívül a frekvenciaváltók hasznosak lehetnek füstelszívó-szellőző berendezésekhez társasházakban és gyártó üzemekben is.

Ajánlatkérés
Információ
Expressz szállítás
bankkártyás fizetési lehetőség
Bankkártyás fizetési lehetőség

Ügyfeleink visszajelzései