Motor-Systems logó

Diagnosztikai megoldások

Rezgésdiagnosztika

Meghatározott időközönként érdemes a gépeken rezgésdiagnosztikai vizsgálatot végezni, így felderíthetjük a mozgó alkatrészek kopásának mértékét, így nem csak megelőzhetjük, hogy egy-egy apró alkatrész tönkre tegyen egy nagyobb berendezést, és ezáltal megóvjuk magunkat egy esetleg nagyobb káreseménytől, de a rezgésdiagnosztikai vizsgálat eredményéből kiindulva megadhatjuk az alkatrészek további várható élettartamát is.

Tovább olvasom...

Dinamikus kiegyensúlyozás

Számos esetben tapaasztaltuk, hogy a forgórész kiegyensúlyozatlansága a berendezés kopásának az eredménye. A mechanikai hibák nagy arányban csökkenthetők azzal, ha a forgórészeket nem csak a műhelyben egyensúlyozzák ki egy kiegyensúlyozó padon, hanem beszerelést követően ellenőrzik a komplett berendezést, és szükség esetén a helyszínen újra elvégzik a kiegyensúlyozást.

Szervizünkben kiegyensúlyozást, kiegyensúlyozó padon 500 kg-ig vállaljuk. Vállaljuk forgástestek, villanymotorok helyszíni dinamikus kiegyensúlyozását, súly és mérethatár nélkül (VB 2000, FAG Detector III).

Lézeres beállítás

A villanymotorok és egyéb meghajtott berendezés egytengelyűségének pontatlanságának forrásai a különféle rezgések. Ennek a hibajelenségnek a kiküszöbölését segítik lézeres egytengelyűség vizsgálataink.

A beavatkozás során szakértő kollégánk lézeres szenzorokat szerel fel, melyek segítségével információt gyűjt a berendezés egytengelyűségéről, majd többdimenziós kiértékelés után a gépegységeket azonnal ellenőrzi és beállítja. A lézeres szenzorok a teljes folyamat alatt a helyükön maradnak, így a vizsgálat gyorsan és a lehető legpontosabban végezhető el. Egyidejűleg több összekapcsolt gépegység vizsgálatára is lehetőség van.

A lézeres beállítást 12-500 mm közötti átmérőjü tengelyek esetén tudjuk elvégezni, amiben egy FAG TOP Laser Inline típusú készülék van segítségünkre, míg az ékszíjtárcsák síkjának beállításához egy SKF lézeres műszert használunk.

Diagnosztikai megoldások

A rezgésdiagnosztikai vizsgálatok meghatározott időközönként történő elvégzése segít a gépek állapotának megőrzésében, a váratlan kiadások és a termeléskiesések megelőzésében. Megmutatjuk, hogyan!

Minden gyár és üzem életében rendkívül fontos, hogy a munka folyamatos legyen és semmilyen váratlan dolog ne szakítsa meg a termelést. Sajnos azonban akár egyetlen berendezés leállása is komoly fennakadásokat okozhat, ami jelentős negatív hatást gyakorolhat a produktivitásra.

Akadnak azonban egyéb dolgok is, melyek egy váratlan üzemzavarral, a gépek leállásával vagy teljesítményük visszaesésével járhatnak. Úgy, mint a váratlan kiadások és megannyi váratlan negatív tényező, melyek az időbeni rezgésdiagnosztikai vizsgálatok és így a megfelelő karbantartás mellett egytől egyig elkerülhetőek lennének.

Éppen ezért most megmutatjuk, hogyan kímélhetjük meg magunkat a kellemetlen meglepetésektől. Mit jelent a gépek rezgésdiagnosztikai vizsgálata, és miért fontos az, hogy adott időközönként a munkafolyamatok során használt berendezéseket szakértő kezek ellenőrizzék rezgésdiagnosztikai szempontból? Az alábbiakból minden kiderül!

Mit jelent pontosan a rezgésdiagnosztika?

Ha egy adott berendezés túlzott rezgéseket produkál, az egy bizonyos idő után különböző problémákat idézhet elő. Gyakran fordul elő energiavesztés, ennek eredményeképp pedig csökkent termelési képesség. De nem ritka a kisebb vagy nagyobb alkatrészek meghibásodása, rosszabb esetben a teljes egység leállása sem.

Sőt, a baj akár a munkahelyi környezetet érintő problémákban is megmutatkozhat. Ezek az esetek pedig sokszor nem csak a munkavégzés hatékonyságát befolyásolják és a produktivitás csökkenéséhez vezetnek, de komoly anyagi kiadásokat és bevételkiesést is okozhatnak.

Éppen ezért fontos, hogy gépeink állapotát folyamatosan ellenőrzés alatt tartsuk, így elkerülve az olyan szituációkat, amelyek bármilyen szempontból is negatívan befolyásolhatják cégünk tevékenységét, vagy kockázatot jelenthetnek a munkavállalókra.

rezgésdiagnosztikai vizsgálat lényege, hogy a géprezgés alapján segít az adott gép és részei állapotának felmérésében. Az észlelhető rezgésjellemzők elemzésének segítségével az egyes géprészek által keltett rezgések hatékonyan különíthetők el, ami által a rezgéskeltő elem is meghatározhatóvá válik.

A rezgésdiagnosztika tipikus alkalmazása kiterjed a villamos motorokra, szivattyúkra, ventilátorokra, hajtóművekre, szíjhajtásokra, közlőtengelyekre, hengerekre, kompresszorokra is.

Hogyan zajlik a rezgésdiagnosztikai vizsgálat?

A rezgésdiagnosztikai vizsgálat minden esetben helyszínen történik. A rezgésvizsgálat során a csapágyak gyors állapotellenőrzésére, valamint a csapágyak és a gép teljes állapotfelmérésére is lehetőség van. A berendezéseken történő mérések csapágyházanként vízszintes és függőleges irányban, valamint részegységenként tengelyirányban történnek. Minden pont esetén többféle spektrum kerül rögzítésre és értékelésre, a vizsgálatokhoz szükséges legkorszerűbb diagnosztikai műszerek, rezgésanalizátorok és kiértékelő szoftverek segítségével.

A helyszíni diagnosztikai folyamat három fő lépésből áll:

  1. A gép konfigurálása és a gépadatok megadása
  2. Mérés wireless háromtengelyű szenzorral, és a mérés kiértékelése-diagnózis
  3. Automata mérési jegyzőkönyv (word/PDF) készítése

A mérések megkezdéséhez csupán a villanymotor pontos fordulatszámára, és a teljesítményére van szükségünk. A rezgésmérés során a csapágyak ellenőrzése, azok állapotának diagnosztizálása történik. Ennek során az ütések, holtjátékok és csapágylógás kimérésére is lehetőségünk van. A mérési jegyzőkönyvben összeállítjuk a diagnosztikai eredmények részletes kiértékelését, valamint az azonosított problémákról riport készül.

A kapott eredmények tükrében kerül meghatározásra a csapágyak és a komplett berendezés állapota, a szakemberek pedig a kiértékelés mellett beavatkozási javaslatokat tesznek annak érdekében, hogy az adott egység biztonságosabb, gazdaságosabb, hatékonyabb módon, hosszabb ideig használható legyen.

A rezgésdiagnosztikai vizsgálat a szükséges eszközök segítségével a berendezéseken bármikor elvégezhető, a megfelelő műszerek és szaktudás birtokában.

A pontosabb eredmények elérését többek közt az olyan gépadatok is segítik, mint a beépített csapágyak típusa és gyártója, a berendezés fizikai felépítésének adatai, az adott gép kora és a korábban tapasztalt meghibásodások jellege, gyakorisága. Ezek megléte a vizsgálatok elvégzéséhez alapvetően nem szükségszerű, azonban részletesebb információk esetében a diagnózis is jóval bővebb és biztosabb lehet.

Milyen gyakran érdemes ellenőrizni gépeinket?

A rezgésdiagnosztikai vizsgálat legfőbb célja a meghibásodásokat okozó alkatrészek kiszűrése és a nagyobb problémák elkerülése. A vizsgálatok szükséges gyakorisága függ a gép típusától, az alkalmazástól, az üzemidőtől, a gép értékétől és a csapágyak állapotától. Általánosságban elmondható, hogy a dagnosztikai vizsgálatokat érdemes legalább évente 1-2 alkalommal elvégezni, viszont valamikor havonta is szükség lehet rá.

Meghatározott időközönként érdemes a gépeken rezgésdiagnosztikai vizsgálatot végezni, így felderíthetjük a mozgó alkatrészek kopásának mértékét. Ezzel nemcsak megelőzhetjük, hogy egy-egy apró alkatrész tönkre tegyen egy nagyobb berendezést, és ezáltal megóvjuk cégünket egy esetleg nagyobb káreseménytől, de a rezgésdiagnosztikai vizsgálat eredményéből kiindulva megadhatjuk az alkatrészek további várható élettartamát is.

A rezgésdiagnosztikai vizsgálatokkal megóvhatjuk cégünket a meghibásodások és az esetleges leállások vagy egyéb kellemetlen meglepetések kockázatától.

Célravezető, ha a rezgésdiagnosztikai vizsgálatokat a leállással járó tervezett karbantartások előtt is elvégezzük, mert így a tervezett leállás során a meghibásodásra utaló jeleket ki lehet vizsgálni és szükség szerint a diagnosztika során hibásnak jelzett alkatrészeket vagy fődarabokat is ki lehet cserélni. Ezzel nagymértékben javítható a termelés és gyártás nem várt leállásoktól mentes megbízhatósága.

Újonnan vásárolt gépek üzembehelyezése előtt rezgésdiagnosztikai vizsgálatra nincs szükség, ahelyett egytengelyűség-beállítását kell elvégezni.

Amennyiben a használatban lévő gépeket és berendezéseket rendszeresen vizsgáljuk, a korábbi mérési eredmények adatbázisból letölthetők, így a trendeket - változásokat is figyelemmel kísérhetjük rendszer szinten.

A Motor-Systems Kft-nél örömmel vesszük, amennyiben felkeres minket és egyeztethetjük a felmerülő kérdéseit és mindazt, amiben a segítségére tudunk lenni. Kapcsolatfelvételhez, ajánlat kéréséhez, kérjük, kattintson ide.