Motor-Systems logó

Frekvenciaváltók előnyei

A frekvenciaváltók alkalmazásának számos előnye van, mint például a villanymotorok fordulatszám-szabályozása, motor túláram elleni védelme, vagy a 3 fázisú motor 1 fázisról működtetése. Üzemeltetésével energiamegtakarítás érhető el, féket lehet vele vezérelni, vagy akár egy egyszerű PLC programot is le lehet rajta futtatni.

Fokozatmentes sebességállítás

A működési tartományukban bármilyen frekvenciát képesek előállítani, ami precíziós alkalmazási területeken való üzemeltetésüket is lehetővé teszi, hiszen fokozatmentes szabályozást biztosítanak.

Motor és a hálózatvédelem

Az alacsony fordulatszámon történő indítás alkalmazásával megszüntethetők az indítási áramlökések, valamint a motor csapágyait és a motor által meghajtott berendezés mechanikáját is kíméli a lágyindítás következtében.

Idő- és energiamegtakarítás

A villanymotor és a hajtómű sebességét mindig az optimális fordulatszámon tartva alacsonyabb fordulaton energiamegtakarítást, magasabb fordulaton pedig termelékenység növelést tudunk elérni.

Díjmentes mérnöki támogatás

Nálunk a szakmai segítség a Partnereinknek nyújtott tanácsadás az általunk forgalmazott összes termék esetén, nem ér véget az áru leszállításával. Tőlünk nyugodtan kérdezhet, tapasztalt mérnökökből álló csapatunk, ügyfélszolgálatunk díjmentesen áll rendelkezésére akár az optimális termék kiválasztásában, akár utólagos segítségnyújtásban, legyen szó beüzemelésről, karbantartásról, vagy akár tárolásról.

A frekvenciaváltók alkalmazásának előnyei

 • Frekvenciaváltó alkalmazása elektromos hálózatunk védelmét is szolgálja, ugyanis a villanymotorok indítási áramának csökkentésével megszűnnek az indítási áramlökések, mert a frekvenciaváltó lágyindítóként is funkcionál
 • Ugyanezen okból kiindulva frekvenciaváltó használata a villanymotor csapágyait és a villanymotor által meghajtott berendezés mechanikáját is kíméli a lágyindítás következtében
 • A villanymotor megválasztható fordulata kíméli a felhasználó pénztárcáját is, hiszen egy alacsonyabb fordulaton kisebb teljesítményen is üzemeltethetjük a berendezésünket, ha éppen nincs szükségünk a villanymotor névleges fordulatára.
 • A jól felparaméterezett frekvenciaváltó biztonságosabb, korszerűbb védelmet tud nyújtani a meghajtott villanymotornak, mint az általánosan használt, hőkioldó jellegű motorvédő kapcsolók.
 • A frekvenciaváltó kétfordulatú villanymotorok kiváltásában is optimális megoldás lehet, ugyanis ezen típusú villanymotorok eleve költségesek, mindemellett az adott sebességeken kívül más fordulaton nem is tudjuk őket használni. Normál villanymotort frekvenciaváltó felhasználásával széles tartományban tudunk üzemeltetni.
 • Ventilátor, szivattyú vezérlésénél szintén nagy energiamegtakarítás érhető el frekvenciaváltó használatával, a frekvencia csökkentésével.
 • Szállítószalagoknál a frekvenciaváltó igény szerinti sebesség-beállítási lehetőséget ad.
 • Frekvenciaváltónkon a felfutás/lefutás beállításával elkerülhetők a nagy dinamikus terhelések, ezzel ellátja gépeink és villanymotorjaink védelmét.
 • Korszerű frekvenciaváltóinkon PID szabályozást lehet megvalósítani, ami elengedhetetlen olyan alkalmazásoknál, ahol pl. állandó nyomást kell tartani egy rendszerben.
 • Ahol erre szükség van, frekvenciaváltónkon előre be lehet állítani a gyors és a lassúmenetet, nem kell pólusváltós motort alkalmazni (16 sebesség beállítására van lehetőség).
 • Frekvenciaváltóinkkal féket is lehet vezérelni, egy szabályozott lefutással elkerülhető a nagy mechanikai igénybevétel a berendezésen és a féken egyaránt.
 • Frekvenciaváltóink felhasználóbarát kezelőfelületén keresztül egyszerű PLC programot vihetünk bele programozói tudás nélkül egy ciklusos munkavégzéshez (16 lépéses ciklushoz).

Amennyiben hasonló jellegű problémája van, vagy egyszerűen csak kérdése lenne a fent leírtakkal kapcsolatban, keresse bátran szakembereinket, szívesen nyújtanak Önnek felvilágosítást a témában.