A frekvenciaváltók alkalmazásának előnyei

Elektromos hálózat védelme a motorok indítási áramának csökkentésével: megszűnnek az indítási áramlökések, mert a frekvenciaváltó lágyindítóként is funkcionál

Előzőből kiindulva a motor csapágyait és a motor által meghajtott berendezés mechanikáját is kíméli a lágyindítás következtében

A megválasztható fordulat kíméli a felhasználó pénztárcáját is, hiszen egy alacsonyabb fordulaton kisebb teljesítményen is üzemeltethetjük a berendezésünket, ha éppen nincs szükségünk a motor névleges fordulatára.

A jól felparaméterezett frekvenciaváltó biztonságosabb, korszerűbb védelmet tud nyújtani a meghajtott motornak, mint az általánosan használt, hőkioldó jellegű motorvédő kapcsolók.

Két fordulatú motorok kiváltására. Alapból nagyon költségesek a két fordulatú motorok, mind a mellette másik tartományban nem is tudjuk használni. Szabványos aszinkron motorral kiváltható, frekvenciaváltó felhasználásával széles tartományban üzemeltethető.

Egy kavicsbányában munka közben áramkimaradás miatt leállt a berendezés. A szállítószalag meg van terhelve. Újraindítása veszélyezteti a gép mechanikus alkatrészeit a nagy teher miatt. Frekvencia váltóval lágy indítással tudjuk elindítani a szállítószalagot, ezzel megkímélve a rendszert a károsodástól.

Szállítószalag felhasználása szélesebb körű lehet, egyes helyeken egy szállítópályát több helyen is használhatnak. Különböző folyamatoknál gyorsabb vagy lassabb szalagsebesség szükséges, frekvenciváltó alkalmazásával könnyen hozzá tudjuk igazítani a termeléshez. Ezáltal nincs szükségünk több szállítópályára.

Darálógép esetében egy nagyobb tárgy vagy keményebb anyag bekerülésénél megnő az áramfelvétel. Több hibához is vezethet: Villanymotor leégése, -Hajtómű fogainak ledarálása. Frekvencia váltó beavatkozásával megvédjük az egységünket.

A legtöbb ventilátor egy fordulaton működik, de előfordul, hogy kapcsolóval X opcióban is tudjuk működtetni. Viszont a köztes pontokra nincs lehetőségünk. A frekvenciaváltó potméterével a kívánt fordulatra állítjuk. Ideális lehet sertéstelep/csirke/mahra/stb. takarításánál megnövelni a ventilátorok fordulatát, hogy az ammónia szagot a lehető leggyorsabban elszívja a zárt térből. Az állandó keringetés azonban fontos, de az állatok zavarása nélkül. Ilyenkor újra egy minimális fordulatot lehet elérni. Ezzel védjük magát a rendszert is és még az áramfelvételt is csökkentjük.

Húsdaráló és csomagológép összehangolása nagy kihívás. Függ a darált hús minőségétől és a megtöltendő kiszereléstől. Nehéz feladat lenne összehangolni, de frekvencivaáltóval olyan fordulatokat állítunk be ami ideális a termeléshez. Nincs bonyolult variátoros szíjhajtás és a dolgozók testi épségére veszélyt jelentő áttétel módosítók.

Keverőgépeknél fontos, hogy az alapanyagok megfelelően legyenek összedolgozva. A termelékenységet növeli, ha mi magunk tudjuk szabályozni a keverő berendezés gyorsaságát. Így a folyamatokat feltudjuk gyorsítani.

Daruk működésénél nem használhatunk állandó sebességet, kétfordulatú motort sem használhatunk, nem tudjuk megoldani az egyenletes, könnyed, lágy mozgásokat. A leghatékonyabb megoldás egy frekvenciaváltó beiktatása.