Motor-Systems logó

Villanymotor bekötési módjai

Ebben a bejegyzésben a különféle villanymotorok bekötéséhez nyújtunk segítséget bekötési rajzokkal és szakmai videókkal.

A 3 db. fázisvezetőt a villanymotor U1-V1-W1 pontjaira, a védőföldelést a földelő csavarhoz kell bekötni kábelsaruk segítségével. A kapocsléceket a villanymotor tekercselésének és a hálózati feszültségnek, ill. – ha van – a frekvenciaváltó által leadott feszültségnek megfelelően kell elhelyezni.

Villanymotor direkt indításakor 3x400V-os hálózat esetén 230/400V-os tekercselésű villanymotorokat csillag, 400/690V-os tekercselésű villanymotorokat deltakapcsolásba kell kötni.

Háromfázisú villanymotor forgásirányának megváltoztatása

Háromfázisú villanymotorok forgásirányát a három fázisvezető közül bármely kettő bekötési sorrendjének felcserélésével tudjuk megváltoztatni.

Háromfázisú villanymotor fordulatszámának változtatása

Háromfázisú aszinkron villanymotor fordulatszámát frekvenciaváltó alkalmazásával tudjuk szabályozni. 230/400V-os tekercselésű villanymotorokat 1x230V-os és 3x400V-os betáplálású frekvenciaváltóval is meg tudunk hajtani.

Előbbi esetben a villanymotort delta, második esetben csillag kapcsolásba kell kötni. 400/690V-os tekercselésű villanymotorokat kizárólag 3x400V-os betáplálású frekvenciaváltóval lehet hajtani, a villanymotort delta kapcsolásba kell kötni.

Egyfázisú aszinkron villanymotorok bekötési módjai

Egyfázisú villanymotoroknál a fázis- és a nullavezetőt – tetszőleges sorrendben – az U1, U2 pontokra, a földkábelt a földelő csavarhoz kell kötni kábelsaruk használatával.

Egyfázisú villanymotor forgásirányának megváltoztatása

Egyfázisú villanymotorok forgásirányát a segédfázis két végpontjának felcserélésével lehet megváltoztatni.