Motor-Systems logó

Energiatakarékos megoldások

Költségek csökkentése, teljesítménynövelés, energiahatékonyság, adókedvezmény. önnek is elérhető!

Energiamegtakarítás és környezetvédelem. Két lényeges kifejezés, ami mellett ma már nem mehetünk el tétlenül, ha üzemek, gyárak vagy egyéb ipari létesítmények üzemeltetéséről van szó.

Vállalatunk elkötelezett híve környezetünk megóvásának, így kizárólag energiatakarékos, nagy hatékonyságú villanymotorokat forgalmazunk, valamint a környezettudatos működtetésű gépek meghajtásában elengedhetetlen frekvenciaváltókkal is segítjük megrendelőinket energiafelhasználásuk, ill. költségeik csökkentésében.

A továbbiakban pedig lássuk részletesen is, milyen előnyökkel jár ez az ön számra!

Az üzemeltetők, üzembentartók jól tudják, hogy az optimális energiafelhasználás kulcstényező minden iparágban. Ráadásul a környezettudatos gondolkodásnak is az egyik alapja. Az energiaköltségek csökkentése sarkalatos pont és jogos elvárás, ezért napi szintű megoldandó feladat is egyben. Ehhez szeretnénk szakmai iránymutatást és kézzel fogható segítséget nyújtani!

Mivel az ipari energiafelhasználás 70%-át a villanymotorokkal ellátott hajtástechnikai rendszerek, berendezések teszik ki, így ez a terület lehet az első számú korszerűsítési célpont.

1. ábra – Teljes ipari energiafogyasztás

2 energiahatékony megoldás, amivel jól jár

1. Villanymotorok korszerűsítése

Villanymotorok cseréje magasabb energiahatékonyságú villanymotorokra: A prémium vagy szuper prémium hatásfokú villanymotorokkal garantált költségcsökkentést és energiamegtakarítást érhet el. Ezen típusú villanymotoroknak lényegesen magasabb hatásfokuknak köszönhetően kisebb a veszteségük, így kisebb az elektromos energiaigényük is.

A cikk végén konkrét példával mutatjuk be, milyen egyértelmű megtakarításokat érhetnek el fejlett villanymotorjaink alkalmazásával a hagyományos villanymotorokhoz képest, valamint kitérünk milyen adókedvezményekre jogosultak azok a partnereink, melyek energiatakarékos villanymotorokra térnek át.

2. Frekvenciaváltók használata

A korszerű frekvenciaváltók beépítésével és a villanymotorok fordulatszám szabályozásával rugalmas, gazdaságos működés érhető el. A villanymotorok indításnál jelentkező extrém magas túláramok levágásával, az optimális fordulatszámok beállításával a frekvenciaváltókkal történő üzemeltetés során jelentős energia- és ezzel költségmegtakarítás érhető el.

De frekvenciaváltóval megoldható a motor túláram elleni védelme, valamint 3 fázisú motor 1 fázisról való működtetése, és számos egyéb probléma is, melyről részletesebben A frekvenciaváltók előnyei cikkünkben írunk, melyet ide kattintva tud elolvasni.

Miért érdemes a korszerűsítés mellett döntenie? 5+1 könnyen belátható indok

 1. Karbantartási költséget takaríthat meg
  A régi motorok könnyebben meghibásodnak, karbantartásuk gyakori feladat.
 2. Energiamegtakarítást érhet el
  A környezettudatos tervezésű, korszerűbb megoldásokkal kisebb az energiafelhasználás.
 3. Jobb hatásfokkal működtethető gépek
  Az új villanymotorok hatékonyabban működnek.
 4. Adócsökkentés
  Hajtástechnikai rendszerek korszerűsítése esetén lehetőség van TAO kedvezmény igénybevételére. Erről lejjebb bővebben is olvashat.
 5. Plusz versenyelőny: Jó hatással van az imázsra is!
  Ne feledjük, hogy a környezettudatos szemlélet viszi a cég jóhírét.

+1. Környezetvédelem
Környezetünk védelme, egyre meghatározóbb szempont kell, hogy legyen minden környezettudatos cég számára.

Hétköznapi példák az energia- és környezettudatos fejlesztésre

Energiamegtakarítás – Bevásárlóközpontokban
Az ingatlanüzemeltetőkkel együttműködve költségcsökkentés valósult meg több helyütt energiamegtakarítással: villanymotorok cseréje magasabb energiahatékonyságú villanymotorokra, ill. frekvenciaváltók beépítése a hatékonyság növelése, valamint az energiafelhasználás csökkentése érdekében.

Frekvenciaváltók alkalmazása:
Ipari ventilátorok, szivattyúk, vákuumszivattyúk, kompresszorok működtetésekor, amikor gyakori az indítás, leállás. Olyan üzemi állapotok esetén, melyek a kis és nagy terhelések váltakozásával járnak. Frekvenciaváltók használata a hatékonyság érdekében: füstelszívó berendezésekben és szellőző rendszerekben mind társasházakban mind nagyobb gyárakban, üzemekben.

Kiknek ajánljuk az energiamegtakarítási megoldásainkat?
Jó szívvel ajánljuk minden olyan vállalatnak, amelyek kiemelten fontosnak tartja az üzemeltetési költségek csökkentését, az energiamegtakarítást és a környezettudatos működést.

Miért olyan fontos, hogy milyen villanymotort vásárolunk?

Legjobban talán az alábbi ábrával tudjuk szemléltetni, mennyire fontos a megfelelő villanymotor kiválasztása:

2. ábra – Egy normál villanymotor teljes költsége 10 év alatt

Egy villanymotor élete során felmerülő összes költség csak egy nagyon apró töredékét teszi ki a megvásárlási ára, és mint az jól látszik, legnagyobb összetevő az áramfelhasználás. Könnyen belátható tehát, mennyi megtakarítást tudunk elérni magasabb hatásfokú, energiatakarékos villanymotorok alkalmazásával.

Ezt most egy rövid példán keresztül részletesebben is bemutatjuk. Összehasonlítottuk egy hagyományos villanymotor és egy prémium hatásfokú Morgensen gyártmányú villanymotor éves működési költségét.

A két villanymotor műszaki adatait az alábbi táblázat tartalmazza:

VillanymotorIE1 hatásfokú hagyományosIE3 hatásfokú MSE3 Morgensen
TípusY132S4MS132S4
Teljesítmény5,5 kW5,5 kW
Feszültség400V400V
Áramfelvétel11,2 A10,6 A
Fordulatszám1450 / perc1460 / perc
Frekvencia50 Hz50 Hz
VédettségIP55IP55
Szigetelési osztályFF
Hatásfok85,7%89,6%
cosϕ0,840,84

Az adatokból kiolvasható, hogy ugyanahhoz a tengelyen leadott 5,5kW-os mechanikai teljesítményhez egy hagyományos villanymotornak 0,6A-rel több áramfelvételre van szüksége.

Ez több mint 200W többletteljesítményfelvételt jelent a hálózatból. Egy folyamatosan működő villanymotor esetében: 200W x 24 óra x 365 nap = 1752 kWh többletfelvétel évente, melynek költsége 37,56 Ft / kWh –val számolva: 65.800 Ft.

Tehát egyetlen 5,5kW-os hagyományos, folyamatos működésű villanymotor évente 65.800 Ft-tal több áramot fogyaszt, mint a Morgensen prémium hatásfokú villanymotorja.

Érdemes ezt az összeget összehasonlítani az árkülönbözettel, és azt is számításba venni, hogy egy villanymotor átlagos működési ideje minimum 10 év, tehát ez az áram- és összegkülönbség a működési évek számával megszorozva adja ki a valódi megtakarítást, mely ebben a példában több mint 650.000 Ft.

Emellett az összeg mellet pedig már valóban eltörpül a villanymotor vételára. Természetesen minél nagyobb teljesítményű villanymotort vizsgálunk meg, ez az áram- és pénzmegtakarítás annál nagyobb. És amellett, hogy rengeteg pénzt tudunk így megtakarítani, gondoljunk bele, mennyire jó érzés, hogy környezetünk védelmére is gondoltunk.

Ha bármi kétsége merülne fel, vagy ha szeretné az éppen aktuális villanymotor beszerzésénél kalkulációnkat, segítségünket kérni, illetve ha egyszerűen csak szaktanácsra lenne szüksége, keresse bátran kollégáinkat az alábbi elérhetőségeken, szívesen és természetesen díjmentesen állunk rendelkezésére.

Tekintse meg termékeinket, melyekkel már ma elkezdheti a megtakarítást:

Morgensen villanymotorok

Morgensen frekvenciaváltók

Tao-kedvezmény hajtástechnikai rendszerek korszerűsítésekor

Amennyiben a Motor-Systems Kft.-től megvásárolt villanymotor, hajtómű, frekvenciaváltó vagy szervóhajtás egy korábban használt eszköz vagy berendezés cseréjét, korszerűsítését biztosítja, és ez végső energiafelhasználás-csökkenést eredményez, valamint ezt olyan finanszírozási konstrukcióban vásárolja meg, ahol a cég eszközeként aktiválásra kerül a könyveiben, lehetőség van társasági adókedvezményt igénybe venni a beszerzés során.

A kedvezmény mértékei:

 • Közép-Magyarország régióban található, nem támogatott településeken:
  kisvállalkozás: 50%; középvállalkozás: 40%; nagyvállalkozás: 30%
 • Közép-Magyarország régióban található, támogatott településeken:
  kisvállalkozás: 55%; középvállalkozás: 45%; nagyvállalkozás: 35%
 • Közép-Magyarországi régión kívüli elhelyezkedés esetén:
  kisvállalkozás: 65%; középvállalkozás 55%; nagyvállalkozás: 45%

Az adókedvezményhez szükséges egy igazolás kiállítása, melyre együttműködő Partnerünk jogosult és piacvezetőként, nagy tapasztalattal és nagyvállalati háttérrel, felelősségbiztosítással rendelkezik. Az igazolás kiállításához az alábbiakat szükséges elvégezni:

Beruházást vagy felújítást megelőző energetikai audit készítése:

 • Az energetikai auditáló szervezet a beruházás vagy felújítás megkezdésének napját megelőzően – mért adatok felhasználásával, szükség esetén a mért adatokon alapuló számítás vagy becslés útján – felméri a tervezett beruházással vagy felújítással érintett műszaki rendszerre vonatkozó energiafogyasztási adatokat, és becslést készít a tervezett beruházással vagy felújítással elérhető energiamegtakarítás mértékéről.)
 • Beruházást vagy felújítást követő energetikai audit készítése:
  Az energetikai auditáló szervezet a beruházás vagy felújítás üzembe helyezését követően készíti el és adja át az adózó számára a beruházással vagy felújítással érintett műszaki rendszerre vonatkozó energetikai auditot, ami tartalmazza a kiinduló állapot energetikai felmérését és a beruházás vagy felújítás üzembe helyezésével elért energiamegtakarítását, a beruházás vagy felújítás üzembe helyezését követően mért, vagy egyedi mérési adatok alapján kiszámított vagy becsült értékeit.

Jogszabályi háttér: 1996. évi LXXXI. törvény és a 176/2017 végrehajtási rendelet.

Érdeklődés esetén bátran keresse kollégáinkat, akik bővebb felvilágosítással szolgálnak a témában, ill. szívesen segítenek a lebonyolításban.