Motor-Systems logó

Dahlander motor

A Dahlander motor hatékony és megbízható, széles körben alkalmazható kétfordulatú villanymotor. Felhasználása népszerű ipari területeken, hiszen számos előnye felsorolható. Nevét feltalálójáról kapta, teljesítménye széles skálán mozog. A Dahlander motor műszaki adatai és bekötése, tekercselés.

Mi az a Dahlander motor?

A motor a feltalálója, a svéd mérnök, Ernst August Dahlander nevét viseli, aki a motort a 20. század elején fejlesztette ki. A Dahlander motor egy olyan típusú elektromos motor, ami két különböző sebességen működhet: magas és alacsony sebességen. Ismert még duál sebességű motor, kétsebességes motor vagy pólusváltó motor néven is. A motor a két sebességet a tekercskonfigurációban lévő pólusok számának megváltoztatásával éri el.

A Dahlander motorokat általában olyan alkalmazásokban használják, ahol két különböző sebesség szükséges, például ventilátorokban, légfúvókban és szivattyúkban. Különösen hasznosak HVAC rendszerekben, ahol magas sebességgel hűtésre, alacsony sebességgel fűtésre használhatók.

A Dahlander motorok bonyolultabbak lehetnek, mint az egyszerű sebességű motorok, de rugalmasak és energiahatékonyabbak is.

Dahlander kapcsolás és tekercselés

A Dahlander kapcsolás olyan speciális tekercselési módszer, amelynek során az állórész két félből álló tekercseléssel rendelkezik. A tekercselés elemeit párhuzamosan vagy sorba kapcsolva, a pólusok számát 1:2 arányban lehet változtatni.

Az YY és Δ kapcsolású motorok alacsony és magas sebességre is alkalmasak, és közel állandó nyomatékot biztosítanak különböző működési módokban. Az Y/Δ indítás lehetséges, ha az ehhez szükséges tekercsvégek ki vannak vezetve. Az Y/YY tekercselések pedig különösen alkalmasak a fordulatszámmal növekvő nyomatékú terhelések (például szivattyúk és ventilátorok) kiszolgálására.

A Dahlander motor műszaki adatai

A Dahlander motorok teljesítménye széles skálán mozoghat, általában 0,75 kW-tól 100 kW-ig. A feszültség és áramerősség a motor típusától és a teljesítményétől függően változhat. A motor sebessége két fokozatban állítható be, általában 2:1 arányban, ami azt jelenti, hogy a magasabb sebesség körülbelül kétszerese a lassúbb sebességnek.

A Dahlander motor kapcsolási rajza

A Dahlander motor kapcsolási rajza két féltekercselésből áll, amelyek közül az egyiket sorosan, a másikat párhuzamosan kötik össze, hogy a motor két különböző sebességű működésre legyen képes.

A Dahlander motor bekötési rajza az adott motor típusától függően változhat. A rajzok általában tartalmazzák a vezetékek és a tekercsek csatlakozási pontjait, valamint azok elnevezéseit. A villanymotor bekötési módjairól bővebben tájékozódhatsz oldalunkon is.

Villanymotor bekötési rajz

Dahlander motor vásárlása

A megfelelő Dahlander motor kiválasztása során érdemes figyelembe venni a tervezett felhasználási területet, a teljesítményt, a feszültséget és a sebességválasztási lehetőséget.

A Motor-Systems raktárából kínálunk Dahlander, ill. egyéb többfordulatú, pólusváltós villanymotorokat is. Kérjen ajánlatot, érdeklődjön a villanymotorok raktári elérhetőségéről, de egyéb kérdés esetén is szívesen állnak rendelkezésére kollégáink.

A villanymotorok Dahlander kapcsolás esetén az elektromotor állórészén található tekercselés két félből áll, melyeket sorba, ill. párhuzamosan kötve a pólusszám 1/2 arányban átkapcsolható, így a villanymotor fordulatszáma is ebben az arányban változtatható.

Ajánlatkérés
Információ
Expressz szállítás
bankkártyás fizetési lehetőség
Bankkártyás fizetési lehetőség

Ügyfeleink visszajelzései