Motor-Systems logó

Villanymotor védelem ABB Smart Sensorral

ABB Smart Sensor: egy okos védelmi eszköz, amivel akár milliókat spórolhat

Egy gyárban, üzemben vagy munkaterületen a szivattyúktól kezdve a ventilátorokon át a kompresszorokig szinte mindent villanymotorral működtetünk. 19. századi feltalálása óta újabbnál újabb technológiák láttak napvilágot, azonban egy dolog továbbra is biztos. Murphy törvénye egyértelműen kimondja: „ami elromolhat, az el is romlik”…

Mekkora anyagi kárral kell számolnia a villanymotor meghibásodása esetén?

Az attól függ… Ha például a csapágyon, a csapágyfékek működésében keletkezik probléma, az idővel a motor leégését okozhatja – nagyobb motoroknál a csapágycsere elérheti a százezres nagyságrendet is. Ön mihez kezdene, ha az üzem emiatt napokra leállna?

A kár a legtöbb esetben igencsak jelentős, többszázezres, vagy akár milliós anyagi veszteségről is szó lehet. Ahhoz, hogy egy ilyen bosszantó esemény bekövetkezzen, nem kell feltétlenül „bóvlit” vásárolnia… Még egy jó minőségű, megbízható villanymotor is meghibásodhat időnként, különösen akkor, ha az folyamatosan működtetik.

Hogyan segít az ABB Smart Sensor?

Nagy teljesítményű adatátvitel, felhőalapú számítástechnika, mesterséges intelligencia. Jelenleg olyan digitális átalakulásnak lehetünk szemtanúi, mely a vállalkozások működésének valamennyi aspektusát megváltoztatja. Az ABB smart sensor az ipari IoT* egyik nagyszerű vívmánya. Ez az okos villanymotor védelmi eszköz még a legkisebb változást is érzékeli, és azonnal jelez, ha eltérést tapasztal. A motor állapota követhetővé, a karbantartás pedig tervezhetővé válik.

Akadályozza meg a váratlan leállásokat és hosszabbítsa meg a villanymotor működési idejét!

Az ABB által közétett adatok szerint  ez a fajta (proaktív) karbantartási rendszer akár 30 %-kal megnövelheti a berendezés élettartamát és 10%-kal alacsonyabb energiafelhasználást tehet lehetővé. A motor leállási ideje pedig akár 70%-kal csökkenthető. Egyszóval jelentős összegeket lefaraghat az üzem működtetési költségeiből!

Teljes körű, csúcstechnológiás villanymotor védelem

A berendezés folyamatos, 0-24 órás távdiagnosztikát végez, és szükség esetén riasztást küld. Működtetése pofonegyszerű, vezetékes kapcsolatot nem igényel. Néhány perc alatt a motor hűtőbordájához rögzíthető, és olyan nélkülözhetetlen információkat gyűjt össze, mint például a csapágy és a tekercselések állapota, az energiafogyasztás és a hűtés hatékonysága. Az adatokat Bluetooth segítségével továbbítja mobiltelefonra, asztali számítógépre vagy egy titkosított, felhő alapú rendszerbe.

A hatékonyság mérhetővé válik, az üzemeltetéssel kapcsolatos kockázatok lényegesen csökkennek. Így már könnyedén megállapítható, hogy mikor jön el a szervizelés ideje. Az esetleges leállás beütemezhető, és általában nem tart majd tovább néhány óránál. Képzelje el, mekkora előnyt jelent majd az, hogy időben felkészülhet, például megrendelheti a szükséges eszközöket, alkatrészeket és értesítheti a karbantartó csapatot!

Számoljunk egy kicsit: mondjuk, hogy a leállási költség 50 000 forint óránként. Ha egy teljes nap, azaz 24 óra helyett csupán 2 órára kell megszakítania a termelést, azzal máris több mint 1 000 000 forintot takarított meg… És ez csak egyetlen motorra értendő!

ABB Smart Sensor – kinek ajánljuk leginkább?

Azoknak a gyáraknak, üzemeknek, akik:

  • számára fontos a megbízható villanymotor védelem.
  • intelligens ipari IoT megoldásokat keresnek a korszerűsítéshez.
  • megelőznék legértékesebb eszközeik meghibásodását.
  • elkerülnék, illetve lerövidítenék az állásidőket.
  • tervezhetővé tennék a karbantartások időpontját.
  • hatékonyan növelnék az üzembiztonságot.

A megelőzés különösen fontos élelmiszeripari és üdítő gyáraknál, minden olyan helyen, ahol romlandó termékek előállítása zajlik!

Intelligens érzékelő kisfeszültségű motorokhoz = költséghatékony megoldás

A berendezés kedvező áron megvásárolható, a védelemre, diagnosztikára fordított összeg a töredéke egy új, nagyobb teljesítményű villanymotor árának. A motor a távolból ellenőrizhető, és egyértelműen megállapítható, hogy valóban szükség van-e technikus kiküldésére. Ezzel a praktikus megoldással az energiafogyasztási minták is elemezhetővé válnak – tehát pontosan tudni lehet majd, hogy melyik motor működik alacsony hatásfokkal, melyiket kell esetleg kicserélni egy megfelelőbb, hatékonyabb eszközre. A korábbi motorvédő technológiákhoz képest az ABB innovatív berendezése jóval gazdaságosabban működtethető, főleg, ha nagyobb létszámú gépparkról van szó.

ABB smart sensor – Akadályozza meg a villanymotor meghibásodását
és a váratlan káreseményeket!

Legnépszerűbb termékeinkből folyamatos raktárkészletet biztosítunk, megrendelését akár azonnal ki tudjuk szállítani telephelyére.  ITT tudja felvenni velünk a kapcsolatot!


*Internet of Things, avagy a „dolgok internete”. Olyan elektronikai eszközök, melyek vezeték nélkül, az internethez kapcsolódva, emberi beavatkozás nélkül képesek adatgyűjtésre és továbbításra.