Motor-Systems logó

Mire jók a villanymotorok?

A villanymotorok mára életünk nélkülözhetetlen részévé váltak. otthonainkban, járműveinkben, és az ipari termelésben is jelen vannak ezek a gépek. nagy valószínűséggel ön, kedves olvasó is éppen olyan eszközön olvassa most ezt a cikket, amiben legalább egy villanymotor megtalálható.

Mik azok a villanymotorok és hogyan működnek?

Történetük, melyben jelentős magyar szál is húzódik, már több, mint 200 éve íródik. Ekkor tudta először Michael Faraday az elektromos energiát mechanikus mozgássá alakítani. És ezzel röviden össze is foglaltuk, hogy mit tesznek a villanymotorok: a kapott áramból mozgást csinálnak. Ez legtöbbször forgó mozgás, de lehetnek kivételek, amire később példát is láthat.

De hol a magyar szál? Az első klasszikus értelemben vett villanymotort, akkori nevén „villamdelejes forgonyt” egy bizonyos Jedlik Ányos készítette. Az általa kialakított elven működnek a mai villanymotorok is.

Azóta természetesen változtak a technikák és mára a feladatokhoz és terheléshez igazodva több féle villanymotort használunk. Az iparban a legelterjedtebb a háromfázisú aszinkron motor. Ezek megbízhatóságuk, költséghatékony működésük és nagy teljesítményük miatt lettek igazán népszerűek.

A motorok két nagy fő részből állnak, egy fix állórészből és egy mozgásba jövő forgórészt. Leegyszerűsítve a motort úgy bírjuk mozgásra, hogy állórészt áram alá helyezzük. Ezzel mágneses mező jön létre, mely megforgatja a forgórészt. Az így kapott mozgás hajtja meg a villanymotorra csatlakoztatott eszközünket.

Miért jó a villanymotor?

Ahogy a bevezetőben is írtuk, a villanymotorok mára életünk részévé váltak. Ennek oka, hogy sokoldalúan és gazdaságosan tudunk vele munkát végeztetni. Hogy ezt kontextusba helyezzük, az elődei olyan monstrumok voltak, mint a gőzzel, vízzel, vagy emberi erővel hajtott eszközök.

Így azonnal látszik, hogy miért terjedt el az elektromos meghajtású motor:

  • könnyen telepíthető és cserélhető
  • helytakarékos
  • egyéni igényekre alakítható
  • hatékonyan alakítja át az energiát
  • környezetbarát, melyet a megújuló energiaforrások tovább segítenek

Hol használjuk a villanymotorokat?

Ezt felsorolni gyakorlatilag lehetetlen. Mind a magánéletben, mind az ipari termelésben szerteágazó a felhasználása. Ahol valami mozog, ott jó eséllyel egy villanymotor lesz érte a felelős.

Nézzen csak körül otthonában: a különböző ventilátorok, háztartási gépek (pl: turmix, mosógép), liftek, és elektromos autók is mind-mind villanymotorral működnek. Sőt, még mobiltelefonja rezgéséért is egy ilyen felel.

Az iparban is hosszúra nyúlhatna a felsorolás. Az autóipartól kezdve, az élelmiszeriparon át egészen a szórakoztatóiparig, ott vannak és megkönnyítik a napi munkát a villanymotorok.

Gyakran előfordul ipari felhasználásuknál, hogy az előállított forgó mozgást még át kell alakítani. Így sokszor a villanymotor egy hajtóműre csatlakoztatva éri el a kívánt célt. Ilyen például a futószalagok mozgatása.

A másik kihívást a fordulatszám finomhangolása szokta jelenteni. A villanymotorok alapvetően egy fordulatszámra képesek. Ha szeretnénk ezen módosítani, akkor a villanymotort egy frekvenciaváltóval kell kiegészíteni.

Milyen típusai vannak a villanymotoroknak?

A szerteágazó felhasználás miatt rengeteg típus, kategória és méret található meg a piacon. Legáltalánosabb csoportosítás szerint megkülönböztetünk egy- és háromfázisú villanymotort.

Az egyfázisú villanymotorok leginkább a lakossági felhasználásban vannak jelen. Ezek hajtják a háztartási gépeket, kisebb szivattyúkat és műhelyi gépeket. Itt kisebb, maximum 2,2 - 3kW-os teljesítményű eszközöket találunk.

A háromfázisú villanymotorok ennél jóval komolyabb teljesítmény leadására képesek, ami akár több Megawatt is lehet. Így nem véletlen, hogy ezek lettek az ipari felhasználás legelterjedtebb típusai.

Vannak olyan speciális helyzetek, ahova különlegesen felkészített villanymotorra van szükség. Itt rendszerint olyan szélsőséges körülmények, vagy elvárások vannak, amire egy egyszerű eszköz nem alkalmas.

Lássunk erre néhány példát:

Élelmiszeripari villanymotorok: a higiéniai előírások miatt fontos, hogy könnyen és alaposan tisztítható legyen a villanymotor. Nélkülöznie kell minden olyan illesztést, barázdát, ami szennyeződés, vagy baktériumok megtapadását tenné lehetővé.

Robbanásbiztos villanymotorok: gyógyszergyárakban, olajipari és bányászati területeken, a körülményekből adódóan fokozott a robbanásveszély. Itt a szabályozásoknak megfelelően, több extra biztonsági felszerelésre is szükség van.

Magas környezeti hőmérsékletre kialakított villanymotorok: a normál villanymotorok -20 és 40 C° között üzemelnek stabilan. Azonban vannak olyan helyzetek, például kemencék légkeverése, tűzeseteknél használt füstelszívók, amikor ennél jóval magasabb hőmérsékletet kell elviselni, ilyenkor szintén speciális kialakításra és hőállóságra van szükség.

Vibromotorok: ez a speciális villanymotor rezgő mozgást végez. Ennek leginkább az építőiparban veszik hasznát, ahol az anyag eloszlását és a továbbhaladást segíti. Rezgő mozgásával megakadályozza a felpúposodást, vagy eltömődést.

Fontos a jó választás

Ahogy Ön is láthatja, rengeteg az opció, a különböző felhasználások, elvárások mind-mind más konstrukciót igényelnek. Éppen ezért célszerű, egy szakértővel konzultálnia, mielőtt villanymotort vásárol.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe vennie?

  • Felhasználás módja és helyszíne
  • Energiabesorolás (ezen akár milliókat spórolhat hosszú távon)
  • Garanciális feltételek
  • Alkatrész beszerezhetőség

Ha szeretné, hogy garantáltan jó döntést hozzon, forduljon hozzánk bizalommal.