Motor-Systems logó

Hogyan fejlesztheti cégét válságbajnokká?

A Harvard Business Review szerint csak a cégek 9%-a jön ki nyertesen a mostani válságból. Ha rajtunk múlik, minden partnerünk a „nyerő 9%-ba” fog tartozni. Olvasson tovább, hogy megismerje, mi a tervünk.

„Békeidőben” egy villanymotor 10 évre vetített költségszerkezete:

Hogy mennyire éri vagy nem éri meg egy villanymotor, azt leginkább a hatékonysága és az áram aktuális ára dönti el. A villanymotor tényleges ára szinte másodlagos: a magasabb árú, de hatékonyabb motor pár hónap alatt ledolgozza az „árhátrányát”, és onnantól nyereséget termel. (Hogy pontosan hány hónap alatt, azt kiszámoljuk Önnek, ha megkeres minket.)

Egy példaszámításhoz induljunk ki az alábbi 2 modellből:

VillanymotorIE1 hatásfokú hagyományosIE3 hatásfokú MSE3 Morgensen
TípusY132S4MS132S4
Teljesítmény5,5 kW5,5 kW
Feszültség400V400V
Áramfelvétel11,2 A10,6 A
Fordulatszám1450 / perc1460 / perc
Frekvencia50 Hz50 Hz
VédettségIP55IP55
Szigetelési osztályFF
Hatásfok85,7%89,6%
cosϕ0,840,84

A hagyományos motor ugyanazt a teljesítményt 0,6A-rel több áramfelvétellel éri el, ami 240W többletteljesítményt igényel a hálózatból. Folyamatos működéssel számolva (240W x 24 óra x 365 nap) évi 2102 kWh pluszfogyasztásba kerül már ez az egyetlen villanymotor is. A hatékonyabb MS132S4 villanymotor a legelső perctől ezt a pluszfogyasztást megspórolja Önnek.

A jelenlegi MVM ártájékoztatóban[1] olvasom a nem lakossági A1 (fogyasztási határérték feletti) árszabást: 166,54 Ft / kWh.

A hatékonyabb villanymotor 1 év alatt 350 067 Ft megtakarítást jelent.

10 év alatt 3 500 670 Ft-ot.

Egyetlen motor!

Miért éppen most lépjen?

Minden cégnél látják, hogy magas az infláció, drágul az energia, jön a recesszió. „Hogyan tudunk költséget csökkenteni?” – gondolkoznak.

Jó út, ha hatékonyabbá teszik a működésüket (lásd az előbbi számítást: ugyanaz a teljesítmény kevesebb energia felhasználásával). Ha sokan döntenek úgy, hogy korszerű villanymotorokra cserélik régi meghajtásukat, az okozhat olyan keresleti sokkot, amit alig győzünk kiszolgálni. (Amikor változtattak a rezsitámogatáson, a napelemes cégek megkeresései 24 óra alatt ötszöröződtek[2].)

Ezzel együtt magas inflációs környezetben (az írás pillanatában a KSH szerint 20,7% a maginfláció[3]) értelmes döntés a beruházásokat és fejlesztéseket minél előrébb hozni:

„most belerakom a tőkém villanymotorokba (ezáltal termelékenységet növelek), mert jövő ilyenkor 20%-kal kevesebbet ér a pénzünk”.

Mindez logikus, de engem még nem győzött volna meg. Hol az ADAT? Mutatom:

„Stratégiai elképzelések” helyett nézzük a tényeket: mit csináltak jól a válságálló cégek?

A Harvard Business Review legendás 2010-es tanulmánya[4] 4700 cég adatait elemezte 3 válságban. A cégek 17%-a becsődölt vagy felvásárolták.

A talpon maradt 3901 cég közül:

 • 80% lassan szerezte vissza azokat az eredményeket, amelyeket a válság elsöpört (válság után pár évvel rosszabb helyzetben volt, mint előtte)
 • 11% stagnált (kemény munkával elérték, hogy pár évvel a válság után ugyanott legyenek, mint előtte)
 •  9% megerősödve jött ki a válságokból: hamar visszanyerték lendületüket, pár év után nőtt az árbevételük, nőtt a profitjuk, nőtt a termelékenységük. Ők a válságbajnokok.

A számokat értelmezheti így is: „ha mindent változatlanul csinálok tovább, akkor 91%-os valószínűséggel bukok vagy stagnálok”.

Mi a 9% titka?

A tanulmány szerzői a cégek mérlegéből olvasták ki azt, hogy valójában milyen stratégiát követtek a vállalatok. (Tehát a cégvezetés lelkendező szavait és a stratégiai dokumentumok hozsannáit figyelmen kívül hagyták.)

Az adatok szerint a „progresszív” stratégia a legjobb, ami így néz ki:

 • Eladott áruk beszerzési értékének (ELÁBÉ) csökkentése. (Például kisebb raktárkészlet, halasztott termékbeszerzések, frissen letárgyalt kedvezmények, olcsóbb nyersanyag)
 • Munkaerő megtartása
 • Kutatás & fejlesztés (R&D), valamint piacnövelő és kiszolgáló költségek (értékesítési, általános- és adminisztratív költségek) növelése
 • Tőkebefektetés és eszközbeszerzés növelése

Vagyis ezek a cégek úgy „húztak a nadrágszíjon”, hogy közben fölkészültek arra, hogy minél hamarabb a gázpedálra tudjanak lépni: legyenek új eszközeik, legyenek kollégák, legyen innováció, legyen piac, legyen lendület. A régi villanymotorok hatékonyabbra cserélése progresszív lépés.

A „defenzív” (mindenhol költséget csökkentek) és a „vakmerő” (mindenhol többet költök) stratégiák ennél sikertelenebbek.

„Hol kezdjem az energiatakarékossági fejlesztéseket?”

A villanyszámla azonnali csökkentését érheti el így:

 1. Elavult, régi motorok cseréje IE3 (prémium hatásfokú) vagy IE4 (szuperprémium hatásfokú) MORGENSEN és ABB villanymotorokra. Sőt, nálunk már IE5-ös hatásfokú villanymotorokat is rendelhet. Minél magasabb az áramár, annál hamarabb térül meg a motor. (Ha 1 év múlva a villamosenergia ára töredékére esne vissza, ezek a motorok akkor is kevesebbet fogyasztanak, így a megtérülés – mondjuk – 4 hónapról fölmegy 7 hónapra. Ez egy kellemes „gond”.)
 2. Indítási áramlökések (áramcsúcsok) „lapítása” és a fordulatszám optimalizálása MORGENSEN és ABB prémium frekvenciaváltóval. A meglévő villanymotor kevesebbet fogyaszt egy jól beállított frekvenciaváltóval, ráadásul a túláram ellen is védi a motort. Ez is néhány hónap alatt megtérülő beruházás.
 3. MORGENSEN HYPOID hajtómű. Öntött alumíniumból készült kompakt háza megnyugtatóan strapabíró, kialakítástól függően 92%-os hatásfokot is elérheti a teljesítménye – szemben a csigahajtóművek 60-70%-os hatásfokával. Van rá esély, hogy ez lesz a leggazdaságosabb választás (de átszámoljuk Önnel).

“Mi a következő lépés?”

Konkrét modellt egy közös számolás után fogunk Önnek javasolni, mert az Ön hajtástechnikai igényeihez fogjuk szabni az ajánlatot. Beszélgetésünk lépései:

 1. átbeszéljük az üzleti céljait és igényeit
 2. összerakunk közösen egy műszaki tartalmat (és kiszámoljuk a beruházás megtérülési idejét)
 3. ajánlatot kap, melyet könnyű lesz elfogadni (érti, hogy mit kap, és látja, mikor térül meg)

Megtiszteltetés lenne, ha a következő nyomtatásnál az Ön logója is Partnereink között lehetne:

Források

[1]https://www.mvmnext.hu/aram/servlet/download?type=file&id=15559 Elérve: 2022. 10. 20.

[2] Erről hivatalos jelentést még nem láttam. Több üzletember megerősítette nekünk háttérbeszélgetésekben.

[3]https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/far/far2209.html Elérve: 2022. 10.18.

[4]https://hbr.org/2010/03/roaring-out-of-recession Elérve: 2022. 10. 18.