Motor-Systems logó

Hajtóművek szerepe az iparban és gyártásban

Hajtóművek nélkül nem csak ipari termelés elképzelhetetlen, de a gépesített mozgások nagy részét is elveszítenénk, ha nem léteznének ezek az eszközök.

Mik azok a hajtóművek?

Egy mondatban összefoglalva a hajtóművek a motor által megtermelt mozgási energiát a felhasználáshoz optimálisan alakítja át. Például egy kerékpár is egyfajta hajtóművön keresztül lendül mozgásba. Ebben az esetben a kerékpáros a “motor”, ami leadja az energiát. ezt alakítja át a bicikli hajtóműve mozgássá.

Az elektromos hajtóművek is így működnek.

Ha elmozdulunk szakterületünk, a villamos hajtás irányába, ott is ezzel a rendszerrel találkozunk. Csak ebben az esetben a kerékpárost egy villanymotorra cseréltük. A villanymotor fix frekvenciával, önmagában mozog. A hajtóművek feladata, hogy ezt a mozgási energiát alakítsák a számunkra megfelelő hajtásra. A villanymotorhoz kapcsolt hajtómű, a benne található fogaskerekek áttételeivel mindig az adott feladatra igazított sebességű és irányú mozgást alakít ki.

Az elektromos hajtóművek felhasználása szinte végtelen

Ahol mozgásra van szükség, ott hajtóművekre is szükség van. Lehetetlen hiánytalanul felsorolni a hajtóművek felhasználási területeit. Az ipari termelésben mindenhol felbukkannak az autóipartól, a bányászaton át az élelmiszeriparig. Akárcsak otthonainkban olyan hétköznapi eszközökben, mint egy húsdaráló, elektromos redőny, bármilyen lift vagy felvonó.Vannak olyan helyzetek, ahol a villanymotor önmagában is képes elvégezni a feladatot. Ez a helyzet például a ventilátorok, kompresszorok, vagy szivattyúk esetében.

Mi alapján válasszon hajtóművet?

A sokrétű felhasználáshoz több hajtómű típust különítünk el. Ezekről bővebben is szót ejtünk a cikkünkben. Előtte vegyük sorra, hogy milyen szempontokat kell figyelembe vennünk, ha hajtómű választás előtt állunk.

A hajtás iránya

Ebből két típus létezik. Az irányt a villanymotor és a hajtási irány viszonya adja. Van olyan hajtómű, ahol ez az elhelyezkedés merőleges. Másik esetben ez az irány párhuzamos vagy egytengelyű.

Szükséges teljesítmény

Attól függően, hogy milyen területen fogja használni hajtóművét, több nyomaték és fordulatszám értékből választhat. Ez lényegében meghatározza, hogy hajtóműve mekkora erőt, milyen gyorsan ad le. Természetes, hogy más típusú meghajtásra van szükség nagy kőtömbök mozgatásához, betonkeveréshez, vagy éppen egy áruház kasszaszalagjához.

Rendelkezésre álló hely

A teljesítményen túl szintén befolyásoló tényező, hogy mekkora hely áll rendelkezésre a hajtómű beszereléséhez. Ez a tényező a hajtás irányát is meghatározza, hiszen van ahol csak derékszögű, máshol csak párhuzamos hajtásra van tér és lehetőség.

Meghajtott tengely típusa

Megkülönböztetünk kihajtótengelyes és csőtengelyes típust. A döntés attól függ, hogy milyen eszközre csatlakozik a hajtómű, szoros összefüggésben a szükséges teljesítménnyel.

Hajtómű típusok

Csigahajtómű

Az egyik legköltséghatékonyabb hajtómű. Aluminiumházas, kompakt kialakításával jóval olcsóbb, mint öntöttvas társai. Általában kisebb teljesítményigényű felhasználáshoz választják, illetve ahol fontos az ár. Azonban kompromisszumot kell kötni a hajtás irányánál, hiszen csak derékszögű típus létezik belőle. Továbbá ezek az eszközök – néhány apróbb javítástól eltekintve (pl. Szimering- vagy csapágycsere) – nem szervizelhetők, így hiba esetén általában cserélni kell őket.

Kúpkerekes hajtómű

Sokkal robosztusabb, nagyobb teljesítményű hajtómű, mint a csigahajtómű. Méreténél és öntöttvas házánál fogva a legstrapabíróbb és a legnagyobb teljesítmény leadására képes hajtómű. A hajtás irányát tekintve szintén csak derékszögű verzió érhető el belőle.

Homlokkerekes hajtómű

A kúpkerekes hajtóműhöz hasonló teljesítményre képes. Szintén időtálló, strapabíró és magas hatékonyságú kivitel. A legfőbb eltérés, hogy a homlokkerekes hajtóműveket közel egytengelyű meghajtásra használják.

Laposhajtómű

A nagyméretű szállítószalagok, felhordó csigák jellemző hajtóművei. hiszen extrém nagy terhelést is kibíró és jellemzően hosszú élettartamú szerkezetek. A piacon fellelhető legjobb ár/érték arányú nagy terheléseket elviselő hajtómű. A laposhajtóművek párhuzamos hajtásnál alkalmazhatók.

Bolygókerekes hajtómű

Egy speciális típus, ami kisebb házzal, de sokkal nagyobb áttéttellel rendelkezik. Kialakításának hála máshogy kapcsolódnak a fogaskerekek, ezzel extrém lassú, de extrém nagy nyomaték leadására képes. Kis méretű háza miatt hőleadási képessége is alacsonyabb, ezért a kiválasztásánál figyelni kell, hogy a használatánál ne lépjen fel túlmelegedés.

Speciális kategóriák

A felsorolt kategóriák esetében vannak különleges igények, melyekhez eltérő kialakítású, felépítésű hajtóművekre van szükség. Ezek a következők lehetnek:

Élelmiszeripari hajtóművek

A magas higiéniai elvárások miatt az élelmiszeriparban olyan hajtóművekre van szükség, melyeket könnyebb mosni, tisztán tartani és semmilyen szennyeződést nem okoz használat közben. Ezekből is léteznek a fenti típusok, így mindenhova az elvárásokhoz igazodó, de sokkal “tisztább” verziót lehet beszerelni.

High End hajtóművek

Ezek az eszközök a legnehezebb ipari környezetre készülnek. Csúcsminőségű alkatrészekkel szerelt, és a legmagasabb technológiai eljárásokkal védett hajtóművek, melyek ellenállnak a legzordabb környezeti behatásoknak is.

Cikkünkből Ön is láthatja, hogy mennyire hasznos és a mindennapi életünket körülvevő eszközök a hajtóművek. A Motor-Systems már több évtizede foglalkozik a legmagasabb minőségű hajtóművek telepítésével, szervizelésével, így ha Önnek is szüksége lenne segítségre a témában, keressen minket bizalommal.