Motor-Systems logó

A háromfázisú aszinkron motor működése és bekötése

A háromfázisú aszinkron motor, amit indukciós motor néven is ismerhetünk, megbízható és hatékony elektromos gép, ami számos területen alkalmazható.

Az aszinkron motorok, más néven az indukciós motorok, megbízhatóságuk és hatékonyságuk miatt széles körben elterjedtek. Az aszinkron motorok közül pedig a háromfázisú aszinkron motor az egyik leggyakrabban használt típus. Ebben a bejegyzésben az aszinkron motor jelentését, működését, bekötésének és kiválasztásának szempontjait is bemutatjuk.

Az aszinkron motor jelentése

Az aszinkron motor egy elektromos gép, ami az elektromágneses indukció elvén működik. Az aszinkron motor sebességét a tápfeszültség frekvenciája és a stator szerkezeti egységeinek száma határozza meg. Az aszinkron motorok egyszerűek, strapabírók és költséghatékonyak, így széles körű népszerűségnek örvendenek.

A villanymotor működése

Az elektromos motor az elektromos energia mechanikai energiává alakításával működik. Statorból és rotorból áll. A stator a motor állórésze, és felelős a mágneses mező előállításáért. A rotor pedig a motor forgórésze. Amikor a stator által előállított mágneses mező interakcióba lép a rotor vezetőjével, rotációs erő keletkezik, ami a rotort mozgásra készteti.

A háromfázisú aszinkron motor működése

A háromfázisú aszinkron motor ugyanúgy működik, mint bármely másik aszinkron motor. Az egyik fő különbség, hogy háromfázisú áramot használ a forgó mágneses mező létrehozásához, nem pedig egyszakaszos áramforrást. Ennek köszönhetően a motor hatékonyabb, és képes magasabb teljesítmény kezelésére. A háromfázisú áramforrás mágneses mezőt hoz létre, ami a rotor körül forog.

Terhelés, veszteség, hatásfok

Bármely elektromos gépről is legyen szó, valamilyen energia veszteség keletkezik, például az ellenállás, az induktivitás, vagy a kapacitás miatt. Az ilyen veszteségek az összes bemenő áram százalékában fejeződnek ki. Bármilyen villamos forgógép, így egy villanymotor hatékonyságát is a leadott kimenő és a bemenő teljesítmény hányadosa fejezi ki. Magas hatékonyságú motorra van szükség, mert ez alacsonyabb energiafelhasználást és alacsonyabb üzemi költségeket eredményez.

A háromfázisú aszinkron motor bekötése

A háromfázisú aszinkron motor bekötése során a U1-V1-W1 pontokra kell kábellel csatlakoztatni a fázisvezetőket, a földelő csavarhoz pedig a védőföldelést. Az áramkörök elhelyezését a motor tekercselése és a hálózati feszültség, valamint a frekvenciaváltó által leadott feszültségnek megfelelően kell elvégezni.  A direkt indításnál 230/400V-os tekercselés esetén csillagkapcsolást, 400/690V-os tekercselés esetén pedig delta kapcsolást kell alkalmazni 3x400V-os hálózat esetén.

A háromfázisú áramerőforráshoz kell csatlakoztatni a motort, hogy helyesen működjön a mágneses mező. A háromfázisú aszinkron motor telepítése előtt egyeztessünk szakemberrel! A háromfázisú villanymotor bekötéséről készült videónkat is megtekintheti.

Háromfázisú aszinkron motor bekötése

Forgásirány megváltoztatása

Néha szükség lehet a háromfázisú aszinkron motor forgásirányának megváltoztatására. A forgásirányt a három fázisvezető bekötési sorrendjének felcserélésével lehet megváltoztatni, vagy speciális fordítókapcsoló használatával.

Fordulatszám megváltoztatása

A háromfázisú aszinkron motor fordulatszámát frekvenciaváltóval lehet szabályozni. A 230/400V-os tekercselésű motorokat egy fázis vagy három fázis betáplálású frekvenciaváltóval is lehet hajtani, amíg a 400/690V-os tekercselésű motorok csak 3x400V betáplálású frekvenciaváltóval hajthatók. 

Háromfázisú aszinkron motorok kiválasztása, vásárlása

A megfelelő háromfázisú aszinkron motorok kiválasztása során számos fontos tényezőt figyelembe kell venni. Ezek lehetnek a következők:

  • Teljesítmény: határozza meg a szükséges teljesítményt, figyelembe véve a motor jellemzőit és azt, hogy milyen terhelést kíván rá helyezni.
  • Forgásirány: győződjön meg róla, hogy a kiválasztott motor megfelelő forgásiránnyal bír.
  • Feszültség: válassza ki a megfelelő feszültségtartományt, ami megfelel a rendszer feszültségének.
  • Jellemzők: vizsgálja meg a motor jellemzőit, például a fordulatszámot, a zajt, a hőtermelést, a csatlakozási módokat, a méretet, és így tovább.
  • Gyártó: válasszon megbízható gyártót, amelyiknek jó hírneve van a minőségi villanymotorairól és a jó ügyfélszolgálatáról egyaránt.
  • Árak: találja meg a legjobb ár-érték ajánlatot. Ne felejtse el figyelembe venni a szállítási és a telepítési költségeket sem.
Háromfázisú aszinkron motor kiválasztása

Az általunk kínált háromfázisú villanymotorok egyet jelentenek a minőséggel és megbízhatósággal. A Morgensen IE3 prémium hatásfokú, kiváló minőségű villanymotorjainkat nyugodt szívvel ajánljuk minden partnerünknek. Kizárólag minőségi anyagokból és modern technológiával gyártott villanymotor, ami minden vonatkozó EU-s szabványnak és előírásnak megfelel. B3 talpas, B14 kis- és B5 nagyperemes, valamint ezek kombinációival szerelt villanymotorjaink az ipar számos területén kiállták a legnehezebb körülmények adta próbákat is. Hogy mennyire biztosak vagyunk villanymotorjaink minőségében, egyedülálló módon 2 év garanciát vállalunk minden villanymotor eladása után.

Keressen minket bátran, és mi garantáljuk, hogy mi adjuk Önnek a legjobb ajánlatot, bármilyen villanymotorra is van szüksége.