Motor-Systems logó

Minden, amit tudni érdemes az egyfázisú aszinkron motor kapcsán

Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat az egyfázisú aszinkron motor (segédfázisos aszinkron motor) kapcsán. Ismerje meg a különböző típusokat és műszaki jellemzőket!

Az aszinkron gép (indukciós motor) a legegyszerűbb szerkezetű forgógépek egyike. A széles körben elterjed villamos gépet alkalmazzák generátorként és motorként is. Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat az egyfázisú aszinkron motor, más néven segédfázisos aszinkron motor kapcsán. Ismerje meg a különböző típusokat és lényeges műszaki jellemzőket!

Az alapok: mi az aszinkron gép?

Az egyfázisú aszinkron motor részletes ismertetése előtt, fontos szót ejteni az aszinkron gépekről általánosabban. Az indukciós motor néven is ismert egyszerű szerkezetű villamos motor két fő részre bontható: forgó és álló elemre. Széleskörű elterjedtségük nem véletlen, a kedvező ár-érték arányú berendezések magas üzembiztonságot nyújtanak és diverz módon hasznosíthatóak. Összegyűjtöttünk pár gyakori felhasználási területet ennek szemléltetésére.

Indukciós motorok lehetséges felhasználási területei a teljesség igénye nélkül:

 • Beton- és cement keverék
 • Kompresszorok
 • Daruk és emelők
 • Elektromos szivattyúk
 • Hűtő- és klímarendszerek
 • Keverőberendezések
 • Liftek és mozgólépcsők
 • Mezőgazdasági gépek
 • Nyomdagépek
 • Szerszámgépek
 • Szállítószalagos rendszerek
 • Textilipari gépek
 • Ventilátorok és fúvók
 • Áramfejlesztők
 • Háztartási berendezések

Az egyszerű kialakításnak hála a meghibásodás kockázata csekély, az aszinkron gépek ellenállóak, így szélsőséges körülmények között is képesek funkcionálni. Hátrányuk, hogy a fordulatszám változtatása kizárólag külső berendezéssel vagy komplex belső kialakítással oldható meg.

Forgó mágneses tér szükséges az aszinkron gép működéséhez, amelyet az állórész tekercsei generálnak. Onnan ered az aszinkron megnevezés, hogy a motor és a forgó mágneses mező fordulatszáma eltérő. A kisebb teljesítményű gépek egyfázisúak, míg a magas teljesítményű indukciós motorok három fázisúak. 

Egyfázisú aszinkron motor

Mi a segédfázisú aszinkron motor? Mire használják?

Az egyfázisú aszinkron motor sokkal inkább háztartásokban található meg, mintsem ipari környezetben. Az egyfázisú aszinkron motor egy olyan indukciós motor, amely a hálózatban elérhető egyfázisú 230 V 50 Hz feszültséget használja. Tehát egy szokványos elektromos aljzatba dugva is működőképes. Teljesítményük általában 2 kW körüli, amely a háztartási felhasználás számára elégséges.

Az egyfázisú aszinkron motor típusai

Az egyfázisú aszinkron motorok két alcsoportba sorolhatók be működésük alapján:

 • Indítókondenzátoros villanymotor: Az indulást követően egy áramrelé kikapcsolja a kondenzátort, az az indítás után nem marad az áramkörben. Fontos, hogy ennél a típusnál a kondenzátor teljesítménye induláskor magasabb, mint a motoré.
 • Üzemi kondenzátoros villanymotorok: Üzemi kondenzátoros egyfázisú aszinkron motor esetén nem csupán indításkor, hanem üzem közben is működik a kondenzátor, az fixen be van kötve az áramkörbe.

Az egyfázisú aszinkron motor indítása

Bár a három- és egyfázisú motor felépítése sok tekintetben hasonló, mégsem azonos. A segédfázisos aszinkron motorok esetén csupán egy tekercs áll rendelkezésre, a forgó mágneses mező nem jön létre a feszültség hatására, így a rotor nem indul mozgásnak. A motor tengelyének mozgatásával a forgás elindítható. Ezekben az aszinkron motorokban kizárólag pulzáló mágneses tér keletkezik, így az indításhoz segédberendezés szükséges. Az indítást segítő eszköz lehet elektromos (pl. indítófázis) vagy mechanikus (pl. forgórész). 

A mechanikus indítás biztonsági kockázatokkal és diszkomforttal jár, így a legelterjedtebb megoldás az indítótekercselés, amelyhez kondenzátor és további tekercselés szükséges. Ezt azonban kizárólag az egyfázisú aszinkron motor indítása során használják, a kívánt névleges fordulatszámot elérve lekapcsolják, a túlmelegedés elkerüléséhez.

Lehetséges az egyfázisú aszinkron motor forgásirányváltás beállítása?

Sokakban felmerül a kérdés: lehetséges az egyfázisú aszinkron motor forgásirányváltás beállítása? Természetesen lehetséges, azonban míg a háromfázisú indukciós motorok esetén elegendő a fázisokat felcserélni, addig az egyfázisú aszinkron motor esetén a bekötést szükséges módosítani.

Motor-Systems Kft. – szakértő a hajtástechnológiában

Tevékenységünket leginkább a mérnöki pontosság, valamint a hajtástechnikai ágazatban összegyűjtött több mint egy évtizedes tapasztalat jellemzi. Munkánk során kiemelten fontosnak tartjuk, hogy közvetlen, személyes kapcsolatot alakítsunk ki partnereinkkel, és egyéni igényeik, ötleteik figyelembevételével optimális megoldásokat kínáljunk a tervezés és gyártás alatt lévő, illetve meghibásodott gépeikhez.