Motor-Systems logó

A szöghajtómű működése és felhasználási területei

A szöghajtóművek olyan fontos szerkezetek, amelyek nagy forgatónyomatékot biztosítanak és áttételt adnak a két egymást keresztező tengely között. Az ipari és mezőgazdasági gépek meghatározó elemei, és a hatékony és megbízható működésükkel hozzájárulnak a termelékenység növeléséhez. Tartós és megbízható szerkezetek, amelyek hosszú élettartammal rendelkeznek. A szöghajtóművek működése, szerkezeti jellemzői és felhasználási területei.

A szöghajtás alkalmazása

Az irányváltoztatás akkor szükséges a hajtásláncban, ha a forgó mozgást L-alakban egy irányba vagy T-alakban két irányba kell továbbítani. Ipari automatizálásban például orsóemelők összekapcsolására, trapézmenetes vagy golyósorsók meghajtására és kézi állítású berendezésekben használják.

Mi az a szöghajtómű?

A szöghajtómű olyan szerkezet, ami áttételt biztosít a két egymást keresztező tengely között. A szöghajtóműveket általában akkor alkalmazzák, amikor a két tengely tengelytávolsága nagyobb, mint amit egy sima fogaskerék-pár képes lenne ellátni. Az áttétel aránya lehet fix vagy változtatható, és a szöghajtóművet jellemzően megbízható, hatékony és tartós szerkezetként tartják számon.

A szöghajtómű működése

A szöghajtómű alapvetően két egymást keresztező tengelyből áll, amelyeken fogaskerekek vannak elhelyezve. Az egyik tengelyre a meghajtó motor van csatlakoztatva, míg a másik tengelyre a célba jutó áttétel van rögzítve. Amikor a meghajtó motor forgatni kezdi az egyik fogaskereket, az átviheti a forgást a másik tengelyre és ezzel mozgásba hozza a célba jutó alkatrészt is. A szöghajtóművek általában nagyobb forgatónyomatékot tudnak biztosítani, mint a sima fogaskerék-párok, így nagy terheléshez alkalmazhatóak.

A szöghajtómű szerkezeti jellemzői

A szöghajtóművek általában fogaskerekekből és fogaskerék-házakból állnak, amelyek segítenek a rendszer hatékony működésében és a zajszint csökkentésében. A fogaskerekek lehetnek szélesek vagy keskenyek, attól függően, hogy milyen forgatónyomatékot kell átvinni. A fogaskerék-házak gyakran olajjal vagy kenőanyaggal vannak feltöltve, hogy megvédjék a fogaskerekeket a kopástól és az idő előtti elhasználódástól.

Szöghajtómű típusok

A szöghajtóművek többféle típusban jelennek meg a piacon, és különböző szerkezeti jellemzőkkel és működési elvekkel rendelkeznek. Leggyakrabban ipari és mezőgazdasági területeken fordulnak elő. Az egyes típusok előnyei és hátrányai attól függően változhatnak, hogy milyen célra használják őket, így fontos megfontolni az adott felhasználási területre vonatkozó igényeket a szöghajtómű kiválasztása előtt.

Ipari szöghajtómű

Az ipari szöghajtóművek nagy terheléshez vannak tervezve, például az autóiparban, az acélgyártásban és az építőiparban. Az ipari szöghajtóműveket széles körben használják a hajtóművekben, szállítógépekben, szállítószalagokban, ventilátorokban és szivattyúkban is.

Mezőgazdasági szöghajtómű

A mezőgazdasági szöghajtóműveket általában olyan területeken használják, ahol nagyobb terheléseknek vannak kitéve, például az aratógépekben, traktorokban és feldolgozó gépekben. Ezeknek a szöghajtóműveknek nagyobb teljesítményre van szükségük, mivel a mezőgazdasági gépek általában nehéz és kemény anyagokat dolgoznak fel.

Szöghajtómű ár: válasszon a Motor-Systems széles kínálatából!

A szöghajtóművek ára jelentősen változik a méret, a minőség és a felhasználási terület függvényében. Az egyszerűbb szöghajtóművek általában olcsóbbak, míg az ipari vagy mezőgazdasági szöghajtóművek magasabb árúak lehetnek. Az árak általában attól függően mozognak, hogy milyen típusú szöghajtóműre van szükség.

Kínálatunkban minden ipari területre található megbízható és magas minőségű hajtómű, legyen szó akár szöghajtóműről. A legtöbb típusból nagy raktárkészlettel rendelkezünk, így mindig azonnal ki tudjuk szolgálni megrendelőinket, legyen az ipari vagy lakossági felhasználás. Mindig megtaláljuk a legjobb megoldást. 

Nálunk a szakmai segítség nem ér véget a termék leszállításával. Tapasztalt mérnökökből álló csapatunk díjmentesen áll rendelkezésére az optimális termék kiválasztásában és az utólagos segítségnyújtásban, legyen szó beüzemelésről, karbantartásról vagy tárolásról. Keresse bizalommal kollégáinkat!

Ajánlatkérés
Információ
Expressz szállítás
bankkártyás fizetési lehetőség
Bankkártyás fizetési lehetőség

Ügyfeleink visszajelzései