Motor-Systems logó

Fordulatszám szabályzós villanymotor és a frekvenciaváltó

A villanymotorok az ipari folyamatok szerves részei, amelyek számos területen alkalmazhatóak. Azonban a motorok állandó fordulatszáma nem minden esetben felel meg az adott feladatnak, ezért a fordulatszám szabályzása nélkülözhetetlenné vált a hatékony működés érdekében. A fordulatszám szabályzós villanymotorok, illetve a frekvenciaváltók megoldást kínálnak erre a problémára, és nagy előnyökkel járnak a hajtásvezérlés terén.

Miért fontos a villanymotor fordulatszám-szabályozása?

A villanymotorok elektronikus fordulatszám-szabályozása manapság már nélkülözhetetlen az újabb hajtástechnikákban. A villanymotorok fordulatszámának szabályzása lehetővé teszi a hajtásvezérlést, amelynek segítségével a motor optimális fordulatszámmal működik az adott feladathoz. Ez jelentősen javíthatja a hatékonyságot, az energiafogyasztást és csökkentheti a karbantartási költségeket. Az egyik legjobb megoldás a fordulatszám szabályzós villanymotorok alkalmazása, amelyek precíz és megbízható működést biztosítanak.

Fordulatszám szabályzós villanymotor alkalmazása

A fordulatszám szabályzós villanymotorok széles körben használatosak ipari és számos más alkalmazásban, ahol a változtatható fordulatszám nagy előnyt jelent.  Széles körben alkalmazhatóak különböző területeken, például a szállítórendszerekben, az építőiparban, az élelmiszeriparban és a gyártási folyamatokban. Az ilyen típusú villanymotorok könnyen beállíthatók a kívánt fordulatszámmal, így az optimális működés és a hatékony energiafelhasználás biztosított.

Fordulatszám-szabályozása: frekvenciaváltó használata

A hálózati váltakozó áram frekvenciája és a motor pólusainak száma között állandó összefüggés van. A hálózati frekvencia általában 50 Hz, és a motor fordulatszámát a pólusszám határozza meg, így a hagyományos aszinkron motorok fordulatszáma nem állítható fokozatmentesen.

Néhány alkalmazás hatékonyabb lehet, ha lehetővé tesszük a villanymotor fordulatszámának változtatását anélkül, hogy a hatékonyság és a teljesítmény csökkenne. Több megoldás is létezik erre, például a speciális motorok és motorvezérlők alkalmazása, mint az egyenáramú hajtás. Az ilyen motorok azonban drágák. Olcsóbb és egyszerűbb megoldás a frekvenciaváltó alkalmazása.

A frekvenciaváltó olyan eszköz, amelybe az áramot vezetjük be, és amely kimenetén az aszinkron motor van csatlakoztatva. A frekvenciaváltó nem 50 Hz-es frekvenciát, hanem bármilyen változtatható frekvenciát ad a motorhoz, de csak bizonyos határok között. Emellett a frekvenciaváltó védi a villanymotort a túlterhelés és a túlmelegedés ellen. A frekvenciaváltó nagyobb reakcióidőt tesz lehetővé a start és stop műveleteknél, mivel van lehetőség késleltetésre. A frekvenciaváltó használatának előnye, hogy széles teljesítményválaszték áll rendelkezésre (néhány száz watttól akár 500-600 kW-ig).

Az alkalmazott frekvenciaváltók nemcsak a fordulatszámot, hanem a gépek biztonságát is javítják. Az általunk kínált frekvenciaváltó típusokkal egyszerűen beállítható az áramvédelem, hővédelem, valamint különböző programok és lefutások is alkalmazhatóak.

Fordulatszám szabályozásra frekvenciaváltó vásárlása

Ha Ön is érdeklődik a fordulatszám szabályzós villanymotorok, vagy frekvenciaváltók és egyéb kiegészítők iránt, akkor számos opció közül választhat a piacon. A megfelelő típus kiválasztásához figyelembe kell venni a konkrét alkalmazást és az igényeket, és keresni kell egy megbízható és tapasztalt beszállítót. A megfelelő választással hosszú távú és eredményes hajtásvezérlést biztosíthatunk.

Az általunk értékesített termékekre díjmentes mérnöki támogatást biztosítunk. Tapasztalt csapatunk és ügyfélszolgálatunk segít az optimális termék kiválasztásában, beüzemelésben, karbantartásban és tárolásban. Vegye fel velünk a kapcsolatot, és a legmagasabb szintű szakértői segítséget kapja!

Ajánlatkérés
Információ
Expressz szállítás
bankkártyás fizetési lehetőség
Bankkártyás fizetési lehetőség

Ügyfeleink visszajelzései