Motor-Systems logó

A bolygómű működése, műszaki jellemzői és alkalmazása

A bolygóművek olyan szerkezetek, amelyek mechanizmusa már évszázadok óta ismert. Mára pedig széles körben alkalmazzák ipari területeken is. De vajon mitől olyan különlegesek? Érdemes megismerni, hogyan működnek a bolygókerekes hajtóművek, milyen előnyeik és hátrányai vannak, illetve hogyan tervezik őket napjaink modern technológiai környezetében. A bolygómű működése, műszaki jellemzői és alkalmazása.

A bolygómű működése

A bolygókerekes hajtóművek olyan mechanizmusok, amelyek két kerékrendszert tartalmaznak. Az egyik kerékrendszer középpontja rögzített, és a másik kerékrendszer fogaskerekei a középpont körül forognak, melyet egy csillag alakú alkatrész, a híd köt össze. Az első kerékrendszer fogaskerekeit napkeréknek, a másodikét pedig bolygókeréknek nevezik, mivel ezek mozgása hasonlít a Nap és a bolygók közötti mozgáshoz (azonban itt mindig köralakú a pálya).

A bolygómű műszaki jellemzői

A bolygóművek nagy hatásfokkal és nagy nyomatékátvitellel rendelkeznek. Tömör szerkezeti kialakításuk miatt nagy teljesítmény/súly aránnyal bírnak, és a teljesítmény elágazásra is lehetőséget adnak. A bolygóművek fogszámválasztása és a kinematikai viszonyok is fontosak a megfelelő működéshez. A fogszámokat úgy kell megválasztani, hogy az áttétel aránya lehetőleg ne legyen nagyobb, mint 10:1. A kinematikai viszonyokat pedig figyelembe kell venni a fogaskerekek és a híd elhelyezésének tervezésekor.

Bolygómű tervezés

A bolygóművek tervezése során fontos figyelembe venni az átviteli arányt, a maximális nyomatékot, az átvihető teljesítményt, az összeszerelhetőséget, a hőelvezetést, valamint az anyagválasztást. A tervezés során fontos szerepet játszik a pontos fogszám meghatározása, hogy a bolygómű optimális teljesítményt nyújthasson. Emellett a tervezőknek figyelembe kell venniük a fogak megmunkálásának módját és minőségét is, hogy a bolygómű precíz működést biztosítson.

Az utóbbi években a bolygóművek tervezése és gyártása jelentős fejlődésen ment keresztül, ami lehetővé tette a még hatékonyabb és precízebb működést. Emellett a bolygóművek könnyen testreszabhatóak, így az igényeknek megfelelően színben és anyagban is készíthetőek.

A bolygómű előnyei és hátrányai

A bolygóművek előnyei közé tartozik a tömör kialakítás, magas teljesítmény/súly arány, elágazásra alkalmas, jó hatásfok, automatikus sebváltóban használható. Ami hátrányként említhető, hogy nagy gyártási pontosságot igényel, valamint terhelésmegosztást biztosító járulékos elemekre van szükség.

Bolygómű alkalmazása

Bolygóhajtóművek alkalmazása elsősorban nagy áttételek esetén előnyös, ahol fontos a kis méret. Ilyen hajtóműveket használnak emelőgép- és daruhajtóműveknél, radarberendezések hajtásánál, valamint nehéz munkagépek és terepjárók véglehajtásaként. Az indítómotorokban is gyakran alkalmazzák nyomatéknövelőként.

A bolygókerékhajtások előnye, hogy az áttétel változtatása egyszerűen megvalósítható az egyes elemek rögzítésének változtatásával. Ezért nagyon hasznosak váltóművekben és sebességváltókban is.

Bolygókerekes hajtómű beszerzése

A bolygókerekes hajtóművek kifejezetten nagy nyomatékok és alacsony sebességek kezelésére lettek kifejlesztve, így ez a típus a leggazdaságosabb megoldás ezekben az esetekben.

Nálunk a Motor-Systemsnél hajtóműveink kizárólag magas minőségű öntöttvas házból készülnek, ami nagyobb teherbírású, mint az alumínium házas hajtóművek. Kialakításuk és a jó minőségű ötvözeteknek köszönhetően alkalmasak nagy nyomatékterhelések elviselésére is. A hatásfokuk a fokozatoktól függően akár 98% is lehet, míg a fogaskerekek precíz megmunkálása könnyű, sima futást és alacsony zajszintet eredményez. Hosszú élettartamuk szélsőséges körülmények között is garantált, és olajfolyás-mentes házuknak köszönhetően szivárgásmentesen működnek. A villanymotorokhoz szabványos, IEC peremes csatlakozást alkalmazunk, amely szerkezetileg masszívabbá teszi a hajtóműves villanymotorokat, és könnyíti a későbbi szervizelési eljárásokat.

Egyedi színű hajtóműveket is szállítunk, mivel az összeszerelés budapesti telephelyünkön történik. Kérjen ajánlatot!

Ajánlatkérés
Információ
Expressz szállítás
bankkártyás fizetési lehetőség
Bankkártyás fizetési lehetőség

Ügyfeleink visszajelzései